Københavns Miljø Rådgivning

Nye regler for arbejde med asbest

Få et tilbud

Vi vender tilbage inden for 48 timer

Vores kerneværdier

Vores fundament hviler på integritet, ekspertise og en forpligtelse til miljøbeskyttelse.

01.

Integritet

Vi handler ærligt og ansvarligt over for vores kunder, partnere og samfundet for at opretholde tillid og troværdighed.

02.

Ekspertise

Med vores dybt specialiserede viden og erfaring leverer vi præcise analyser og bæredygtige løsninger til vores kunders behov.

03.

Miljøbeskyttelse

Vi engagerer os i at reducere miljøpåvirkningen af farlige stoffer gennem vores tjenester og rådgivning for at opnå en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Rådgivning fra start til slut

Få et overblik over de nye asbestregler her

Nye regler for arbejde med asbest – Folketinget har vedtaget en ny autorisationsordning for asbest, som skal reducere antallet af personer, der udsættes for de farlige fibre. Fra 1. januar 2025 vil kun autoriserede virksomheder få tilladelse til at udføre nedrivningsarbejde, der involverer asbest. Dog vil kortvarige nedrivningsopgaver fortsat kunne udføres af ikke-autoriserede virksomheder og privatpersoner. Ønsker din virksomhed at blive autoriseret, skal I opfylde to specifikke krav. Læs mere om, hvordan I kan sikre jer autorisation og overholde de kommende regler her.

To krav for at kunne søge om asbestautorisation

Vil du søge autorisation for din virksomhed, skal du søge hos sikkerhedsstyrelsen. Virksomheden skal dog kunne imødekomme nedenstående krav.

Virksomheden skal have et forhåndsgodkendt kvalitetledelsessystem (KLS).

  • Virksomheden skal udarbejde et kvalitetledelsessystem for egen kontrol, for hvordan virksomheden kommer til at arbejde med asbest og nedrivning af asbestholdige materialer. Her kan du læse krav og downloade en vejledning KLS.
  • Systemet skal forhåndsgodkendes af en uafhængig kontrolinstans, som er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen. Du kan se en liste her med  godkendte kontrolindsatser på sikkerhedstyrelsen hjemmeside.
  • Systemet kan udarbejdes af selve virksomheden eller virksomheden kan få hjælp eksternt til at udarbejde den.
  • Det skal indeholde en slutevaluering af om arbejdet er udført i overenstemmelse med arbejdstilsynets regler om asbest.
  • Hvert andet år skal kvalitetsikkerhedssystemet efterprøves og godkendes igen.

Den faglige ansvarlige person skal tage følgende kurser og sørge for følgene krav:

  • Et 4 dages – AMU kursus for håndtering af ind- og udvendig asbest.
  • En ny supplende 2 dages AMU- arbejdsmarkedsuddanelse for fagligt ansvarlige.
  • Når personen har begge AMU-uddannelser, skal den fagligt ansvarlige ansøge hos sikkerhedsstyrelsen, dette kan gøres gennem virk.dk. der skal benyttes MitID til at logge ind, da godkendelsen er personlig. Der vil være et Gebyr for ansøgningen på 4.975 kr.
  • At den fagligt ansvarlige skal være ansat på min 30 timer ugentligt, indenfor virksomhedens normale åbningstid.
  • At alle autoisationskrævende opgaver udføres korrekt og i overenstemmelse med asbestreglerne.
  • At alle medarbejdere instrueres korrekt og tilstrækkeligt og at der løbende føres tilsyn med udførelsen af arbejdet
  • Sørge for at arbejdet udføres i overenstemmelse med gældende lovgivning, regler og virksomhedens kvalitetsledelsessystem.
  • At virksomheden som søger om autoitation bekræfter at de ikke er under konkurs.

Få et tilbud

Ny asbestautorisation gældende fra 1. januar 2025

Håndtering af asbest kræver både ekspertise og stor omhu. Det er vigtigt at være opdateret på gældende lovgivning, så du som professionel eller boligejer kan sikre, at arbejdet udføres korrekt og sikkert. Fejlagtig håndtering af asbest kan have alvorlige konsekvenser for både dig og dine medarbejdere. Når asbestfibre frigives, øges risikoen for livstruende sygdomme som lungekræft og asbestose markant. For at undgå disse sundhedsfarer er det afgørende at følge lovgivningen nøje og altid anvende erfarne fagfolk med den nødvendige ekspertise. På den måde sikrer du både menneskers sikkerhed og beskytter miljøet mod farlig forurening.

Der vil blive ført tilsyn med asbestautorisation

Sikkerhedsstyrelsen overvåger autorisationen af virksomheder, som arbejder med asbest. Hvert andet år skal virksomhederne gennemgå en audit af en godkendt kontrolinstans, hvor deres kvalitetsledelsessystem vurderes for overholdelse af autorisationsreglerne. Godkendes systemet ikke, underretter kontrolinstansen Sikkerhedsstyrelsen, hvilket kan føre til tilbagekaldelse af autorisationen.

Derudover fører Sikkerhedsstyrelsen kontrol baseret på anmeldelser fra borgere, tilsynsrapporter eller andre relevante kilder. Ved ændringer i autorisationsgrundlaget, såsom udskiftning af fagligt ansvarlige, skal virksomheden straks informere Sikkerhedsstyrelsen. Bemærk, at det er kommunerne, der har ansvar for tilsyn med vvs- og kloakarbejde, mens Arbejdstilsynet varetager tilsynet ved nedrivning af asbest.

Hvis en virksomhed ikke overholder autorisationskravene eller hvis den fagligt ansvarlige ikke lever op til sine forpligtelser, kan Sikkerhedsstyrelsen igangsætte en proces for at fratage autorisationen.

Ved en overtrædelse får virksomheden en partshøring med 14 dages svarfrist. Afgørelsen om tilbagekaldelse træffes på baggrund af virksomhedens svar.
En autorisation bortfalder automatisk ved konkurs, likvidation eller længere fravær af den fagligt ansvarlige (mere end 6 uger). Sikkerhedsstyrelsen kan også modtage information fra tredjepart og iværksætte en partshøring.

Har et firma slet ikke autorisation og bryder loven vil dette medfører en bøde på minimum 30.000 kr. Ved særligt slemme tilfælde vil bøden stige.

Du kan læse en guide og se en informativ video fra arbejdstilsynet her.

Her kan du læse bekendtgørelsen om kvalitetsledelsessystemer her.

Her kan du finde skabeloner til udarbejdelse for dit kvalitetsledelsessystem.

Her er en liste over godkendte kontrolindsatser som kan forhåndsgodkende din KLS, hos sikkerhedsstyrelsen.

Inden nedrivningen påbegyndes, er det arbejdsgiverens ansvar at der skal udarbejdes en skriftlig arbejdsplan, som også indeholder en plan for oprydning og rengøring. Læs mere om arbejdsplan.

Den nye asbest-autorisationsordning har også betydning for privatpersoner

Autorisationsordningen for asbest gælder både virksomheder og privatpersoner. Fra 1. januar 2025 kræves der autorisation for at udføre asbestnedrivning, men indtil da kan privatpersoner og ikke-autoriserede virksomheder udføre kortvarigt asbestarbejde. Dog fraråder Arbejdstilsynet privatpersoner at gøre det selv, da sikker og korrekt fjernelse kræver specialiseret viden. Det anbefales at søge hjælp fra professionelle virksomheder for at undgå sundhedsrisici.

Kortvarigt nedrivningsarbejde omfatter mindre opgaver som f.eks. fjernelse af enkelte asbestholdige tagplader, nedtagning af få fliser, der er sat op med asbestholdigt fliseklæb, eller afmontering af rørbøjninger med asbestholdig isolering. Andre eksempler kan være udskiftning af små sektioner af ventilationskanaler i eternit eller fjernelse af asbestholdig vindueskit. I disse situationer skal man stadig overholde de gældende arbejdsmiljøregler for asbest, herunder brug af passende værnemidler og sikkerhedsforanstaltninger.

Få et tilbud

Vi vender tilbage inden for 48 timer